Mensen worden steeds ouder. Vaak met meerdere chronische aandoeningen en langer in hun eigen woonomgeving. Door alle ontwikkelingen in de zorg zijn er geregeld diverse behandelmogelijkheden. Dit maakt het werk van zorgprofessionals in de ouderenzorg steeds complexer. Tegelijkertijd staan zij onder grote druk, vanwege de huidige arbeidskrapte. Hoe kunnen we zorgprofessionals optimaal ondersteunen, zodat zij ouderen de beste kwaliteit van zorg kunnen bieden? Hoe bereiden we studenten voor op de uitdagingen van de toekomst? En wat ís kwaliteit van zorg eigenlijk? Naar deze en andere vragen wordt onderzoek gedaan vanuit het nieuwe bijzonder lectoraat Kwaliteit van Ouderenzorg van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).
Marjon van Rijn is bijzonder lector bij het Universitair Netwerk Ouderenzorg Amsterdam (UNO Amsterdam); een samenwerking tussen 23 ouderenzorgorganisaties en het Amsterdam UMC, afdeling Ouderengeneeskunde. Daarnaast werkt zij voor de HvA als hoofddocent Onderzoek bij de opleiding HBO-Verpleegkunde en als themacoördinator Intensieve Complexe Zorg, onderdeel van het Centre of Expertise Urban Vitality.
Over Marjon van Rijn
Marjon van Rijn is afgestudeerd verpleegkundige en promoveerde op de FIT-studie; een onderzoek naar de effecten van multifactoriële zorg bij thuiswonende ouderen, gecoördineerd door een wijkverpleegkundige. Zij is nu senior-onderzoeker bij UNO Amsterdam (Universitair Netwerk Ouderenzorg) van de afdeling Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC.
Marjon: ‘Hoe het staat met de kwaliteit van onze ouderenzorg? Dat hangt af van degene aan wie je het vraagt. Ouderen kunnen heel andere zaken belangrijk vinden, dan de dingen waar verpleegkundigen of verzekeraars zich als eerste op richten.’